Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp als je eigenaar bent van een woning

Je woning verduurzamen

Eigenaar van een koopwoning? Dan heb je vast wel eens gedacht aan het verduurzamen van jouw woning. Laat ons je inspireren (en adviseren) over de vele voordelen van het verduurzamen van jouw woning.

Huis verduurzamen

Wil jij je huis duurzamer maken? Slimme zet! Je bespaart veel geld op bijvoorbeeld je vaste lasten en je huis wordt er vaak ook nog eens meer waard van. We helpen je graag met jouw vraagstukken rondom het verduurzamen van jouw woning. We helpen je met het kiezen en afwegen van de juiste maatregelen, subsidies en overige vragen. Ook kijken we wat het je mogelijk oplevert, wat het kost en of het onder de streep überhaupt uit kan. Sommige gemeentes beschikken over een energieloket, waar je terecht kunt voor advies, informatie en om een energiecoach uit te nodigen bij jou thuis.

Waarom je woning verduurzamen?

Het verduurzamen van je woning is zinvol om onder de streep geld te besparen. Daarom is verduurzaming vaak een slimme investering. De voordelen van het verduurzamen van jouw woning hebben we alvast voor je op een rijtje gezet:

Besparen op vaste lasten

Een grote kostenpost is vaak de energierekening. Een duurzame woning verbruikt minder gas en dat merk je op de energierekening. Heb jij al een gasvrije woning en wil je toch besparen op de energierekening? Ook daar kunnen wij je over adviseren.

Toekomst van jouw woning

Nieuwe regelgeving en wetten blijven steeds opnieuw komen. Vanuit de overheid wordt verduurzaming flink aangemoedigd. Maak hier slim gebruik van door middel van bijvoorbeeld subsidies en scherpe leningen. Een duurzame woning helpt je woning toekomstbestendig maken en voorkomt vaak kosten voor later. Naast dat je goed voorbereidt de toekomst tegemoet gaat, stijgt vaak de waarde van jouw woning. Op de huizenmarkt zie je vaak hoe duurzamer, hoe duurder. Doordat jij alvast je woning klaarstoomt voor de toekomst, zal een volgende bewoner hier ook profijt van hebben, wat de huizenprijs ten goede komt. Investering ten behoeve van de duurzaamheid van een woning heb je vaak al binnen enkele jaren terugverdiend. Wees daarom niet bang om de rest van je leven in het huis te blijven wonen omdat je hier flink in geïnvesteerd hebt.

Het milieu en woongeluk

Niet alleen jouw portemonnee profiteert flink van een duurzame woning, ook de planeet kan dit waarderen. Fors isoleren, zelf stroom opwekken of van het gas af kan flink bijdragen aan een betere planeet en jouw CO2 uitstoot. Omdat jij zo min mogelijk verbruikt, zorg je voor een kleinere voetafdruk en draag je op deze manier jouw steentje bij aan een leefbare wereld in de toekomst.

Duurzaam wonen is comfortabel wonen. Wanneer het buiten koud is, profiteer jij van een warm, knus en goed geïsoleerde woning. Op warme dagen houd je de hitte buiten en geniet je optimaal van het fijne binnenklimaat. Het isoleren van je woning houdt niet alleen de temperaturen in toom, ook houdt het geluid buiten. Je isoleert letterlijk je woning tegen geluid van buiten. Daardoor heb jij minder last van een drukke weg, kinderen die buiten spelen of overvliegende vliegtuigen.

Wil je advies ontvangen om jouw woning te verduurzamen?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We horen graag van je!

Mogelijkheden voor het verduurzamen van je woning

Vaak verdelen we het verduurzamen van een woning op in twee onderdelen: maatregelen die het energieverbruik verminderen en maatregelen die (eigen) energie opwekken.

Energieverbruik verminderen

Een woning kan minder energie verbruiken door het toepassen van isolatie. Isolatie houdt de warmte binnen (of buiten), waardoor minder gestookt hoeft te worden in de winter en in de zomer minder gebruik gemaakt hoeft te worden van ventilatoren of airconditioners. Populaire maatregelen voor een beter geïsoleerd woning zijn onder andere:

  • Spouwmuurisolatie
  • HR+++ glas
  • Dakisolatie
  • Gevelisolatie
  • Vloerisolatie
  • Kruipruimte isolatie

Naast deze maatregelen kun je ook minder rigoureuze maatregelen nemen, zoals het dichtmaken van gaten en kieren. Een nieuwe HR-ketel kan ook zorgen voor een duurzamer huis. Vloerverwarming kan ook bijdragen aan een lagere energierekening, maar dit wordt niet altijd gezien als een verduurzamingsmaatregel. 

Energieverbruik verminderen

Zonnepanelen of een warmtepomp kunnen zorgen voor het opwekken van eigen stroom, waardoor de energierekening lager kan uitvallen. Een warmtepomp verwarmt de woning met behulp van de buitenlucht of het grondwater. Sommige warmtepompen kunnen ook het water in huis deels verwarmen. In bepaalde gevallen kan de opgewekte energie ook terug verkocht worden aan het net, waardoor er zelfs geld bespaard kan worden. Een woning die “nul op de meter” is, wekt ieder jaar net zoveel energie op als dat er verbruikt wordt. Hierdoor leeft men energieneutraal. Sinds 2020 zijn alle nieuwbouwwoningen “nul op de meter” woningen.

Verduurzaming financieren: opties op een rijtje

Als je plannen hebt om je huis te verduurzamen, is het belangrijk om ook na te denken over de financiering. Daar helpen we je bij Objectief graag mee. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen en we zetten een deel hiervan graag voor je op een rijtje:

Hypotheek verhogen

Een optie is om je hypotheek te verhogen als je genoeg leenruimte hebt. Het extra geld kun je gebruiken voor de verbouwing. Als je bij de aankoop van je huis hebt gekozen voor een verhoogde inschrijving, hoef je niet meer naar de notaris. We denken graag hierover met je mee en geven passend advies.

Met eigen geld

Als je genoeg spaargeld hebt, kun je ervoor kiezen om de verduurzaming uit eigen zak te betalen. Dit is de gemakkelijkste optie en je kunt wellicht gebruik maken van subsidies van de overheid.

Subsidies en geld van de overheid

De overheid biedt verschillende financiële regelingen aan om huiseigenaren te ondersteunen bij verduurzaming. Zo zijn er subsidies vanuit het Warmtefonds, leningen en de ISDE-regeling. Ook gemeenten en provincies bieden vaak subsidies aan.

Geld lenen

Een persoonlijke lening is ook een optie, maar houd er rekening mee dat dit invloed kan hebben op je maximale hypotheek. De rente op een persoonlijke lening is vaak hoger dan bij het verhogen van je hypotheek of bij het gebruik van een overheidslening.

Informatie over energielabels

Het energielabel geeft jou een indicatie van hoe zuinig je huis is. Het label wordt uitgedrukt in een letter, van G (niet zuinig) tot en met A++++ (super zuinig). Voorheen kon je zelf online een energielabel aanvragen en sinds 2021 is het verplicht om een definitief energielabel te hebben.

Een definitief energielabel wordt opgesteld door een energieadviseur die bij jou thuis langskomt om alles goed te bekijken en te meten. Op basis hiervan maakt de adviseur een label voor je huis op. Ongeveer de helft van de huizen in Nederland heeft inmiddels een definitief label. Dit label is tien jaar geldig, dus ook als je nog een niet-definitief label hebt van voor 2021.

Wil je een energielabel aanvragen? Dan kun je hiervoor terecht bij een energieadviseur. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over het aanvragen van een energielabel. Houd er wel rekening mee dat je voor de inspectie, het rapport en het energielabel zelf meestal tussen de 300 en 500 euro kwijt bent.

Hoewel een energielabel niet verplicht is als je wilt verduurzamen, kan het wel handig zijn. In het rapport vind je namelijk een overzicht van de maatregelen die je het beste kunt nemen om je huis zo duurzaam mogelijk te maken. Bovendien heeft verduurzamen vaak een positief effect op je energielabel en daarmee op de waarde van je huis. Het is dan ook verstandig om na een verbouwing of verduurzaming een nieuw definitief label aan te vragen, zodat je meer inzicht hebt in de staat van je huis.

Contact opnemen

Wil je graag hulp bij het maken van keuzes en het opstellen van een plan voor verduurzaming? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Dan gaan we samen de mogelijkheden voor jou bekijken.