Weet wat er allemaal komt kijken bij een verhuizing

Ga je binnenkort verhuizen?

Je gaat verhuizen, leuk! Een nieuwe woning, nieuwe buurt, nieuwe mensen. Maar ook een nieuwe financiële situatie. We helpen je op weg met goed, hands-on advies.

Hypotheekadvies bij een verhuizing

Als je wilt verhuizen terwijl je nog een koopwoning hebt met een hypotheek, vraag je je vast af wat je opties zijn. Hieronder lichten we de mogelijkheden alvast aan je toe. Zo kun je de hypotheek meenemen naar de nieuwe woning (de meeneemregeling) of een nieuw en hoger hypotheekbedrag afsluiten. We vertellen je ook alvast over de bijleenregeling bij verkoop van je woning en geven informatie over het overbruggingskrediet.

Mogelijkheden voor je hypotheek als je gaat verhuizen

Hieronder lees je alvast belangrijke informatie over je mogelijkheden. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dat begrijpen we. We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden die het beste bij jouw situatie passen.

Je hypotheek meenemen naar de nieuwe woning

Als je huidige hypotheek al een lage rente heeft voor de komende tijd of als je de hypotheekvorm wilt behouden, kun je ervoor kiezen om je huidige hypotheek mee te nemen naar de nieuwe woning. De hypotheekverstrekker behandelt de aanvraag hiervoor hetzelfde als voor een nieuwe hypotheekvorm. Jouw inkomen en de marktwaarde van de nieuwe woning worden bekeken om te kijken of de hypotheek kan worden meeverhuisd. Als de hypotheekverstrekker akkoord gaat, kun je de huidige hypotheek meeverhuizen en behoud je het recht op renteaftrek.

Je hebt een hoger hypotheekbedrag nodig voor de nieuwe woning

Als de nieuwe woning meer waard is dan de huidige hypotheek, heb je een hoger hypotheekbedrag nodig. Je huidige hypotheekverstrekker kijkt of je hiervoor in aanmerking komt. Het resterende bedrag moet met een annuïteiten- of lineaire hypotheek worden afgesloten, waarbij je binnen dertig jaar aflost, om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek. Het deel dat je financiert met de al bestaande hypotheek blijft onder dezelfde regels vallen als toen je de hypotheek destijds afsloot.

Je kunt natuurlijk ook overstappen naar een andere geldverstrekker. Je bent vrij in deze keuze. De mogelijkheden bespreken? Kom gerust eens langs bij ons.

Woning op het oog en wil je weten wat je kunt verwachten?

Vraag dan gerust een vrijblijvend hypotheekgesprek aan. We helpen je graag!

Bijleenregeling bij verkoop van de woning

Als je jouw woning met overwaarde verkoopt, moet je bij de aankoop van een nieuwe woning de overwaarde gebruiken voor de financiering van de nieuwe woning. Dit verschil noemen we de overwaarde. Sluit je een nieuwe hypotheek af? Dan mag je de rente aftrekken over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning, min de eigenwoningreserve (overwaarde). We denken graag met je mee om om dit zo slim mogelijk in te richten.

Overbruggingskrediet om jouw nieuwe woning te financieren

Als je jouw woning nog niet hebt verkocht, maar wel de overwaarde wilt gebruiken voor de financiering van de nieuwe woning, kun je een overbruggingskrediet aanvragen. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden dit aan. Met een overbruggingskrediet financier je de nieuwe woning met een nieuwe hypotheek en de overbruggingshypotheek. De oude hypotheek blijft van kracht totdat je de oude woning verkoopt. Als de woning is verkocht, los je de oude hypotheek en het overbruggingskrediet af met de opbrengst. Je betaalt rente over het overbruggingskrediet. Als je het overbruggingskrediet hebt afgesloten voor de nieuwe woning, is de rente aftrekbaar (ervan uitgaande dat je ook in de nieuwe woning gaat wonen).Heb je winst gemaakt bij de verkoop van je oude woning en kun je daardoor meer aflossen dan de oude hypotheek en het overbruggingskrediet? Dan moet je met het resterende bedrag een deel van de nieuwe hypotheek aflossen om in aanmerking te blijven komen voor hypotheekrenteaftrek over dit bedrag.

Soms kunnen nog andere regels gelden met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek. We raden je daarom altijd aan om bij ons hypotheekadvies in te winnen. Dat bespaart je geld en geeft je een helder en duidelijk beeld van de mogelijkheden in jouw persoonlijke situatie. Klaar voor? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Verhuizen in zes stappen

De stappen voor het kopen van een woning hebben wij alvast voor jou op een rijtje gezet:

Wat zijn je financiële mogelijkheden?

Stap 1/6

Wil je graag een huis kopen, maar weet je niet hoeveel je kunt lenen voor een hypotheek? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, zoals of je werkt in loondienst of als zelfstandige en of je in aanmerking komt voor een renteloze Starterslening of hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Als je voor het eerst een hypotheek afsluit, is het belangrijk om te zorgen dat je deze binnen 30 jaar kunt afbetalen. Daarom is het verstandig om te zorgen voor een gezonde verhouding tussen de waarde van je huis en je schuld. Wij kunnen je helpen om te bekijken wat voor jou haalbaar is. Ook als je al genoeg kennis hebt om te bepalen welke hypotheek bij je past, is het altijd goed om een vrijblijvend gesprek te hebben om te kijken of we je op een andere manier van dienst kunnen zijn.

In deze eerste fase van een huis kopen ondersteunen we je bij het inventariseren van je financiële mogelijkheden. Van belang is de gezinssituatie, je financiële positie en de voorzieningen van je werkgever.

Zoeken naar een passende woning

Stap 2/6

Je weet nu wat je kunt lenen: je kunt op zoek naar een woning die bij je mogelijkheden past! Het is belangrijk om goed op een rijtje te zetten wat je wensen zijn bij het kopen van een woning. Waar wil je wonen? Wil je een bestaande woning of toch liever nieuwbouw en aan welke eisen moet deze woning voldoen? Wanneer je een huis hebt gevonden die past bij je wensen en voldoet aan je voorwaarden, ga je de woning bezichtigen. Je kunt dan ook direct bepalen of de leefomgeving ook aan je wensen voldoet.

Ook in deze fase helpen we je graag. we kijken mee naar welk type woning geschikt zou zijn en geven tips waar je op kunt letten tijdens je bezichtiging.

Samen bieden en onderhandelen

Stap 3/6

Je hebt een woning gevonden die past bij je wensen en financiële mogelijkheden. Nu kun je een bod uitbrengen en in onderhandeling gaan met de verkopende partij.

Als je een huis wilt kopen, kun je zelf een bod doen of dit laten doen door een makelaar of hypotheekadviseur. Houd er wel rekening mee dat je het bod lager zet dan wat je eigenlijk wilt betalen voor het huis, zodat je ruimte hebt om te onderhandelen. Zorg ook dat het bod dat je doet binnen het bedrag valt dat je maximaal kunt lenen. En houd in gedachten dat de prijs die je uiteindelijk betaalt voor het huis in lijn moet liggen met de waarde van het huis.

Wanneer je jouw bod uitbrengt, kun je dat ook door ons laten doen. We leggen het bod dan voor je vast. Na het uitbrengen van het bod kan de verkopende partij een tegenbod doen, waarna de onderhandeling start. Dit gaat net zolang door tot een overeenstemming is bereikt of niet.

Objectief kan jou ondersteuning bieden bij het bieden en onderhandelen. Wij weten precies tot welke prijs je kunt onderhandelen en adviseren jou hierin.

Koopakte ondertekenen

Stap 4/6

Wanneer je tot een overeenkomst bent gekomen met de verkopende partij, kan een koopakte opgesteld worden. Nadat beide partijen deze koopakte ondertekend hebben en de wachttijd van drie dagen is verstreken, ben jij de eigenaar van de woning!

Het is altijd raadzaam om ontbindende voorwaarden op te nemen in de koopakte. Dit betekent dat wanneer er niet aan bepaalde voorwaarden kan worden voldaan, je het koopcontract mag ontbinden. Voorbeeld van belangrijke ontbindende voorwaarden zijn onder andere een financieringsbeding, voorbehoud bouwkundige keuring of een woonvergunning.

Samen met jou kijken we naar passende voorwaarden en controleren we de koopakte. Doordat we op de hoogte zijn van alle nieuwe fiscale regels in de wet kunnen we je goed helpen.

Overdracht

Stap 5/6

Bij de notaris teken je de hypotheekakte. Nu komt officieel het geld ter beschikking. Met een eigendomsoverdracht staat vervolgens het huis officieel op jouw naam.

Voordat je naar de notaris gaat is het verstandig om een opleveringscontrole te doen met de makelaar. Je controleert dan of alles wat is opgeleverd in overeenstemming is met de afspraken. Koop je een nieuwbouwwoning, dan kun je deze controle het beste uitvoeren met een deskundige. Deze kan dan controleren of de woning voldoet aan de bouwtekeningen en het bestek.

Nu dat je officieel eigenaar bent van een woning, moet je deze ook verzekeren. Het hebben van een opstalverzekering is in de meeste gevallen zelfs verplicht. Bij Objectief helpen we je graag met het inzichtelijk maken van je verzekeringspakket.

Verhuizen

Stap 6/6

Je gaat verhuizen, yes! Je moet nu een aantal praktische zaken regelen. Afspraken met de verhuizers, nieuwe spullen aankopen en eigen spullen inpakken. Vergeet ook niet je huidige huurwoning tijdig op te zeggen (maar niet te vroeg) en informeer naar de mogelijkheden voor belastingaftrek van de verhuiskosten. Zet je post, telefonie en internet gegevens om en regel nieuwe verzekeringen. Vergeet niet om binnen vijf dagen na verhuizing aangifte van adreswijziging bij de afdeling Burgerzaken van de nieuwe gemeente te doen.

Wij nemen alle zaken rondom de hypotheek en verzekeringen voor je uit handen. Dan kun jij je bezig houden met al het overige wat bij de verhuizing komt kijken.