Verbouwen, verduurzamen of misschien een tweede huis?

Je hypotheek verhogen

Ben je toe aan een verbouwing, wil je verduurzamen of misschien een tweede woning kopen? We geven je graag advies bij het verhogen van je hypotheek.

Hoe werkt het verhogen van mijn hypotheek?

Als je extra geld nodig hebt voor een grote uitgave is het verhogen van je hypotheek een optie om meer financiële ruimte te creëren. Er zijn twee manieren om je hypotheek te verhogen: onderhands verhogen en het afsluiten van een tweede hypotheek. Welke optie het beste bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Onderhands verhogen

Als jouw hypotheek bij de notaris hoger is ingeschreven dan het bedrag dat je nu leent, kun je onderhands verhogen tot het bedrag waarvoor je hypotheek is ingeschreven. Je hoeft dan niet opnieuw naar de notaris en betaalt alleen advies- en taxatiekosten.

Tweede hypotheek afsluiten

Als jouw hypotheek niet hoger is ingeschreven, is het mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten. Hierbij maak je nieuwe afspraken met de bank en dien je naar de notaris te gaan om een nieuwe hypotheekakte op te laten maken. Je betaalt notaris-, taxatie-, inschrijvings- en advieskosten.

Welke kosten komen daarbij kijken?

Bij het verhogen van je hypotheek komen bijkomende kosten kijken, zoals advieskosten, taxatiekosten en notariskosten. Je hebt een taxatierapport nodig als je je hypotheek verhoogt. Het taxeren van je huis kan op verschillende manieren, die we je graag persoonlijk verder toelichten.

Waarom hypotheek verhogen?

Een hypotheek verhogen kan voordelig zijn, omdat de rente lager ligt dan bij een consumptief krediet. Daarnaast kun je voor de aflossing van een hypotheek een langere periode kiezen, waardoor de maandelijkse aflossing lager kan liggen. Bovendien is hypotheekrente (onder bepaalde voorwaarden) fiscaal aftrekbaar als je de hypotheek voor de verbouwing of verduurzaming van je woning gebruikt.

Ga je verbouwen? Een verbouwing is een veelvoorkomende reden om een hypotheek te verhogen. Je kunt hiermee meer financiële ruimte creëren voor bijvoorbeeld een uitbouw, nieuwe badkamer of keuken. Door het verhogen van je hypotheek hoef je de verbouwing niet zelf te financieren met spaargeld of een consumptief krediet. De ophoging van de hypotheek wordt vaak in een bouwdepot gestort. Dit bouwdepot is vergelijkbaar met een spaarpot van waaruit de kosten voor de verbouwing worden betaald. Je hebt vaak tot twee jaar na het afsluiten van de verhoogde hypotheek de tijd om het geld uit het bouwdepot te gebruiken.

Hypotheek verhogen voor verduurzamen woning

Misschien overweeg je om jouw woning duurzamer te maken, bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren, de isolatie te verbeteren of een groen dak aan te leggen. Deze veranderingen kunnen de waarde van jouw woning verhogen en vervolgens kun je aanzienlijk besparen op bijvoorbeeld jouw energierekening. Het financieren van deze verduurzaming door middel van het verhogen van jouw hypotheek kan een goede optie zijn. Bovendien zijn hypotheekverstrekkers bijzonder meewerkend als het gaat om hogere hypotheekbedragen voor verduurzaming. In dat geval kun je tot 106% van de waarde van jouw woning lenen om de duurzame maatregelen te financieren. Wil je meer lezen over het verduurzamen van je woning? Bezoek onze webpagina over het verduurzamen van jouw woning. Objectief beschikt over een gecertificeerd duurzaam wonen adviseur.

Je wilt je hypotheek verhogen en weten wat je kunt verwachten?

Vraag dan gerust een vrijblijvend hypotheekgesprek aan. We helpen je graag!

Hoe kan ik mijn hypotheek verhogen?

Het is prettig om extra financiële ruimte te hebben zonder een gewone lening af te sluiten en ook nog met een hogere rente. Maar hoe werkt het precies om je hypotheek te verhogen en wanneer is dit mogelijk?

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Ook je toetsinkomen moet voldoende zijn voor de hogere hypotheek en mag je niet meer lenen dan de waarde van je woning. Als je aan deze voorwaarden voldoet, zijn er twee mogelijkheden om je hypotheek te verhogen: een onderhandse verhoging of het afsluiten van een tweede hypotheek.

Wij bekijken samen met jou wat voor jou van toepassing is.