Wij vertellen u er in deze blog meer over

De druk op de woningmarkt is nog steeds gaande. Het aantal geïnteresseerden op één woning lijkt wat af te nemen, maar u moet er alsnog op tijd bij zijn, wil u kans maken. 

Maar wat als de koop dan zover is? Dan legt de verkopende makelaar dit schriftelijk vast in een koopovereenkomst. 

Maar wat houdt ‘kopen onder voorbehoud van financiering’ precies in?

Onder voorbehoud financiering heeft betrekking op de financiering van de aan te kopen woning. Dit geeft de kopers de tijd om de hypotheek rond te krijgen. Vaak wordt dit in de koopovereenkomst opgenomen tot een bepaalde datum. 

Onnodige stress voorkomen?

Door de rentestijgingen van de afgelopen periode is er een piek in de hypotheekaanvragen ontstaan. Dit betekent dat de hypotheekverstrekkers het veel drukker hebben en de beoordelingen van hypotheekdossiers veel langer duren. Een termijn van vier weken voor het regelen van de financiering is hierdoor niet meer reëel. Uiteraard heeft de verkopende partij deze periode het liefst zo kort mogelijk. 

Wat zijn de gevolgen als de financiering niet op tijd rondkomt zonder ‘onder voorbehoud van financiering’?

Letterlijk betekent het dat de verkoop niet doorgaat als de financiering niet rondkomt. Meestal moet   u dan een boete betalen van 10% van de koopsom. U kunt in eerste instantie uitstel voor de financiering aanvragen bij de verkopende partij. Het is alleen allemaal onnodige stress die u liever wilt vermijden. Zelf de koop ontbinden kan alleen op basis van de afgesproken vastgelegde voorwaarden. Doorgaans is dit door middel van een formele afwijzing van de hypotheekverstrekker dat de financiering voor u niet mogelijk is. 

Ons advies? Een ruimere termijn voor het regelen van uw financiering.

Denk aan een termijn van 6 tot 8 weken. Er is dan meer tijd om meerdere partijen te vergelijken en de best passende hypotheekverstrekker te vinden voor uw persoonlijke situatie, voor nu en voor de toekomst. 

Vervolgens is er dan voldoende tijd om alle stukken aan te leveren en de hypotheekverstrekker zijn beoordeling/afhandeling te laten verzorgen van uw hypotheekaanvraag. Uiteraard doen wij, als uw adviseur, er alles aan om zaken zorgvuldig en snel aan te leveren. Echter op de verwerkingstijden van de hypotheekverstrekkers hebben wij geen invloed. 

Door voldoende tijd te nemen hiervoor, kunnen we samen voorkomen dat u wakker ligt of uw financiering wel goed komt.

Meer informatie of een afspraak maken voor hypotheekadvies?

Neem contact met ons op of maak een afspraak.

Graag tot snel!

Groet,

Objectief Nijkerk
Hypotheken & Verzekeringen

Pin It on Pinterest