Je eerste woning kopen, waar moet je allemaal aan denken?

De aankoop van je eerste woning; daar komt best veel bij kijken. Daarom brengen wij dit onderwerp graag bij je onder de aandacht.

Door Melanie van Essen op 10 september 2024

Wat kan ik lenen?

Je begint als eerste met het bekijken wat je kan lenen. Dit kun je natuurlijk zelf online, maar het verstandigste is een financieel adviseur te raadplegen. Die is bekend met welke zaken van invloed zijn op jouw leencapaciteit. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel eigen geld heb je, heb je wel of geen vast contract, ben je zelfstandig ondernemer of heb je bijvoorbeeld een studieschuld. Voordat je gaat onderhandelen over de aankoop, is het wel fijn te weten tot welk bedrag je kunt gaan bieden.

 

Bieden en onderhandelen

Je kunt onderhandelen over de prijs. Daarnaast kun je onderhandelen over de ontbindende voorwaarden. Dit biedt jou zekerheid. Bijvoorbeeld een termijn waarbinnen jij de financiering kan regelen, voor het geval je het financieel niet rond krijgt (raadpleeg vooraf je financieel adviseur welk termijn hiervoor verstandig is). Of een ontbindende voorwaarde met een bedrag wat er maximaal aan kosten voor reparatie in de woning mag zitten. Zo kun je eerst een bouwkundige keuring uit laten voeren. Maar ook de datum van de overdracht kun je meenemen in je onderhandeling. Soms kan het helpen jouw bod te laten accepteren door de verkoper aan te bieden op korte termijn de woning over te laten dragen. Zonder een ontbindende voorwaarde op te nemen in je koopcontact, loop jij als koper het risico een boete van 10% van de koopprijs te moeten betalen als de verkoop toch niet door kan gaan.

 

Koopcontract

Als je er met de verkoper eruit gekomen bent, dan gaan jullie samen het koopcontract ondertekenen. In het contract kunnen de afgesproken ontbindende voorwaarden opgenomen worden. Na het tekenen van het contract heb je 3 werkdagen bedenktijd om nog van de koop af te zien.

 

Hypotheekadvies en hypotheekaanvraag

Heb je een mooie woning gevonden èn is jouw bod geaccepteerd, dan wordt het tijd om een nieuwe afspraak met je financieel adviseur te maken. Die kan jou helpen bij het kiezen van de hypotheek die het beste bij jou past en neemt deze verder met je door. Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een starterslening, ook hierin kan de adviseur jou adviseren. Vervolgens wordt de aanvraag bij de gekozen hypotheekverstrekker verzorgd. Hiervoor moeten een aantal documenten verzameld worden. Ook hier kan de adviseur jou bij helpen. Tijdens de gesprekken komen ook een aantal andere onderwerpen naar voren, zoals wat voor voordeel energiebesparende aanpassingen in de woning kan opleveren, de financiële risico’s bij overlijden en het verzekeren van je toekomstige woning.

 

Overdracht woning

De dag dat de woning op jouw naam komt ga je samen met de makelaar en de verkoper naar de woning voor een laatste eindinspectie. Het is belangrijk om dan goed alles na te lopen of je geen gebreken in de woning opmerkt. Denk hierbij onder andere aan vochtplekken, ruitbreuk, lekgeslagen ramen, werking van de CV-ketel/warmtepomp en het elektra. Achteraf is het aantonen van een verborgen gebrek vaak erg lastig. Je moet dan aan kunnen tonen dat de verkoper er vanaf had moeten kunnen weten. De eindstand van het gas-/water- en elektra wordt tijdens de eindinspectie opgenomen.

 

Naar de notaris

Na de eindinspectie ga je naar de notaris om de hypotheekakte en de leveringsakte te tekenen. Deze notaris heb jij als koper mogen kiezen bij het ondertekenen van de koopakte. Nadat alle handtekeningen zijn gezet, is de woning van jou en ontvang je de sleutels. De notaris maakt de eindafrekening op en stuurt de hypotheekgegevens naar het Kadaster.

 

Verhuizen

Nu begint het klussen en het verhuizen. Daarnaast moet je alle instanties, vrienden en familie informeren over je nieuwe adres.

 

Belasting

Een aantal van de gemaakte kosten zijn aftrekbaar bij de belastingaangifte. Denk hierbij aan de kosten voor het hypotheekadvies, de taxatie, de notaris, de inschrijving bij het kadaster en de kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie. Koop je een nieuwbouwwoning, dan zijn de bouwrentekosten (vanaf het tekenen van het koopcontract) en de kosten voor het bouwdepot ook aftrekbaar.

 

Hulp en een goed advies nodig?

Zoals je ziet komt er veel bij de aankoop van een woning kijken. Wil je hierin goed geadviseerd en geholpen worden, maak dan een afspraak met onze hypotheekadviseur Bas van den Berg. Hij helpt je graag verder!

Graag tot snel!

Groet,
Objectief Nijkerk
Hypotheken & Verzekeringen