De meeste antwoorden

in één overzicht
Wat is een hypotheek?
Een hypotheek is een lening die u afsluit om een huis te kopen. Het huis dient daarbij als onderpand voor de geldverstrekker. Komt u uw financiële verplichtingen niet na, dan mag de geldverstrekker het huis verkopen en zich uit de opbrengst schadeloos stellen.
Wat is een annuïteiten hypotheek?
Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u een vast bedrag per maand aan rente en aflossing. Het rentegedeelte daalt maandelijks, terwijl het aflossingsgedeelte stijgt. Het bruto bedrag blijft dus iedere maand gelijk. Starters profiteren bij een annuïteitenhypotheek in de eerste jaren nog volop van de hypotheekrenteaftrek, omdat er in verhouding in de eerste jaren meer rente dan aflossing wordt betaald. Hierdoor nemen de netto woonlasten voor een starter gedurende de looptijd van de hypotheek nauwelijks toe.
Wat is een lineaire hypotheek?
Bij een lineaire hypotheek is de hypotheekrente ook aftrekbaar. U lost gedurende de looptijd van de hypotheek elke maand een vast bedrag af. Hierdoor lost u sneller af, maar zijn uw maandlasten hoger dan bij een annuïteitenhypotheek.
Op welke voorwaarden rondom een hypotheek moet ik letten?
Minstens net zo belangrijk als het rentepercentage en de overlijdensrisicoverzekering, zijn de voorwaarden van een hypotheek. Deze voorwaarden kunnen per hypotheek(verstrekker) sterk verschillen. Het belang van de voorwaarden blijkt vaak pas wanneer u na een tijdje met beperkingen geconfronteerd wordt. Het is dan ook belangrijk dat u een hypotheek kiest die bij uw persoonlijke voorkeuren past.

Er is een onderscheid in algemene voorwaarden, deze zijn van belang voor elke hypotheekvorm, en de specifieke voorwaarden van een hypotheekvorm.

De belangrijkste algemene voorwaarden:

Voorwaarden rond versneld aflossen
– Hoeveel kan per jaar extra boetevrij worden afgelost?
– Wat is het minimum bedrag van een extra aflossing?
– Hoelang van te voren moet een extra aflossing worden aangekondigd?
– Hoe wordt een eventuele boeterente berekend?
– Vervalt de topopslag op de rente na aflossing van de top?

Voorwaarden rond rente
– Is instaprente mogelijk?
– Is rentebedenktijd mogelijk?
– Is variabele rente mogelijk?
– Is er een renterespijttermijn?
– Krijg ik een bericht van rentestijging tijdens instaprente?

Voorwaarden rond verhogen hypotheekbedrag / wederom opnemen
– Is een hogere hypothecaire inschrijving mogelijk?
– Is er een maximum verbonden aan de hoogte daarvan?
– Wat is de minimale heropname/weer op te nemen bedrag?
– Wat zijn de kosten van heropname van afgeloste bedragen?
– Wat is de maximale tweede hypotheek?
– Geldt een renteopslag voor een tweede hypotheek?

Voorwaarden rond verhuizen
– Is het doorgeven van hypotheekvoorwaarden mogelijk?
– Kan de oude rentevaste periode afgemaakt worden?
– Wordt de oude rente gemiddeld met de nieuwe rentevaste periode?
– Binnen hoeveel maanden moet de nieuwe hypotheekakte getekend worden?

Voor meer informatie is er door de AFM een folder beschikbaar gesteld.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft een garantie op hypotheken tot €310.000,-. Maakt u gebruik van energiebesparende maatregelen, dan is de maximale hypotheek € 328.600,- (106% van de marktwaarde). Wanneer u een forse terugval van uw (gezamenlijke) inkomen heeft en dit zelfs leidt tot een gedwongen verkoop van uw woning, dan kunt u de financiële gevolgen hiervan beperken met de NHG. U vraagt een NHG aan via uw hypotheekverstrekker en betaalt hiervoor eenmalig 0,7% van uw hypotheekbedrag. Wel krijgt u met een NHG korting op uw hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,5%.

Hoe werkt Nationale Hypotheek Garantie?
Wanneer u uw woning moet verkopen en de opbrengst van uw woning is lager dan de uitstaande hypotheek, dan is er sprake van een restschuld. Heeft u een hypothecaire lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kan deze restschuld worden kwijtgescholden. Wel zit hier een voorwaarde aan verbonden: kwijtschelding geldt alleen wanneer de verkoop aantoonbaar noodzakelijk is. Daarbij wordt altijd eerst gekeken of u de woning toch nog kunt behouden.
Wat kost Nationale Hypotheek Garantie?

Voor een Nationale Hypotheek Garantie betaalt u 0,7% van uw hypotheekbedrag. Wel krijgt u met een NHG korting op uw hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,5% per jaar.

Moeten we een samenlevingscontract laten opmaken als we samen een huis kopen, en niet getrouwd zijn?
Een samenlevingscontract is niet verplicht, maar wel zeer aan te raden als u uw partner goed verzorgd wenst achter te laten. Sinds 1 januari 2002 is er overigens een nieuwe successiewet van kracht. De termijn waarbinnen samenwonenden dezelfde vrijstelling en tarieven voor de successiewet krijgen als gehuwden, is nu verkort van vijf jaar naar zes maanden. Wel moet u bij de belastingdienst dan bekend staan als samenwonenden.
Moet ik eigen geld inbrengen als ik een huis koop?
U mag eigen geld inbrengen. Of u dit doet, hangt af van uw persoonlijke situatie. Betaalt u een deel van uw huis met eigen geld, dan houdt u uw hypotheekbedrag (en dus ook uw maandlasten) lager. Maar u kunt ook besluiten om uw spaargeld apart te houden en met een hogere hypotheek te profiteren van een maximale hypotheekrenteaftrek.
Waarom betaal ik advieskosten voor een hypotheekgesprek?
Voor het afsluiten van een hypotheek betaalt u de hypotheekadviseur voor het advies dat u ontvangt. U spreekt van tevoren af of u een uurtarief of een vast tarief betaalt. Leidt het advies tot het sluiten van een hypotheek, dan zijn uw advieskosten direct aftrekbaar. Dit kan tot een bedrag van 1,5% van uw hypotheeksom, met een max van €3630,- euro per persoon. Als er geen hypotheek wordt afgesloten, kunt u de advieskosten niet aftrekken. Uw eerste gesprek bij Objectief Hypotheken en Verzekeringen betalen wij voor u. Tijdens dit gesprek vertellen wij u wat u kunt lenen en ontvangt u van ons een eerste indicatie van uw maandlasten. Wij leggen u uit of de hypotheek die u nodig heeft bij uw inkomen past. Daarnaast ontvangt u handige tips en nuttige informatie en hoort u waar u op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek.
Wat betekent Erkend Hypotheek Adviseur?
Deze persoonsgebonden erkenning is bedoeld voor hypotheekadviseurs die bij een bank, een ander hypothecair financieel assurantietussenpersoon, makelaar, intermediair of als zelfstandig bemiddelaar werkzaam zijn. Een erkenningsregeling ontvangt een adviseur pas na minimaal een jaar praktijkervaring te hebben opgedaan, een beroepscode te hebben getekend en na het behalen van een examen en nascholing.
Waarom moet ik naar de notaris voor het opstellen van de hypotheekakte?
De gegevens van uw hypotheek moeten worden ingeschreven in de openbare registers van het kadaster. Dit wordt gedaan door de notaris. Deze maakt een hypotheekakte voor u op en schrijft deze akte in bij het kadaster. De notariskosten zijn onder andere afhankelijk van het hypotheekbedrag.
Welke financieringskosten zijn aftrekbaar?
U kunt éénmalig de volgende financieringskosten aftrekken bij de Belastingdienst:
– Taxatiekosten
– Advieskosten hypotheek
– Opstellen hypotheekakte door notaris
– Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie
– Kosten voor eventueel verlengen hypotheekofferte
– Boeterente
Kan ik een deel van de hypotheekrente terug vragen bij de Belastingdienst?
De kosten van een hypotheekproduct zitten vooral in de rente die de hypotheekverstrekker vraagt. U betaalt periodiek een rente over de nog openstaande lening aan uw hypotheekverstrekker. Van de Belastingdienst krijgt u hiervan een deel terug (maandelijks of jaarlijks). Hoeveel u terug krijgt, is afhankelijk van de hoogte van uw (gezamenlijke) inkomen en de waarde van de woning.
Ben ik verplicht om een taxatie uit te laten voeren? En kan Objectief voor mij een taxatierapport regelen?

Vaak is een taxatie verplicht, bijvoorbeeld wanneer u een bestaande woning koopt of een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wilt afsluiten. Is het niet verplicht dan zijn er ook veel hypotheekverstrekkers die vragen om een taxatie van uw nieuwe woning, voordat u een hypotheek bij hen kunt afsluiten. De tarieven van een taxatie zijn soms onderhandelbaar en liggen tussen €250,- en €500,-. De kosten worden berekend over de getaxeerde waarde van de woning (meestal de vrije verkoopwaarde).

Wij kunnen voor u een taxatierapport laten maken. Daarvoor hebben wij contact met verschillende goede taxateurs in onze regio. Zo ontlasten wij u bij het zoeken naar een goede taxateur.

 

Verborgen gebreken bij een woning wat is dat? En waar moet ik op letten?

Een verborgen gebrek, de naam zegt het eigenlijk al. Het is een gebrek in de woning, welke niet direct opvalt. Als koper heeft u echter wel een onderzoeksplicht. Neem iemand mee bij uw bezichtiging welke bouwkundig inzicht heeft, om zo samen de woning op verborgen gebreken te controleren. Eventueel kunt u een bouwkundig onderzoek door een deskundig bedrijf uit laten voeren. Kijk ook zorgvuldig bij de oplevering van de woning of er gebreken zijn. Wanneer de overdracht van de woning heeft plaatsgevonden en u ontdekt alsnog een verborgen gebrek, dan is het aan u om aan te tonen dat de verkoper al van dit gebrek op de hoogte was en u het zelf niet eerder heeft kunnen ontdekken. 

Wie zijn de begunstigden bij een uitkering van de overlijdensrisicoverzekering?

Tenzij anders is aangegeven in de polis, keert een overlijdensrisicoverzekering bij overlijden van de verzekerde uit aan de echtgenote(o)te of partner, mits er bij deze laatste sprake is van een samenlevingscontract. Is de verzekerde minderjarig, dan gaat de uitkering naar de (pleeg)ouders

Wanneer is oversluiten voor mij interessant?

Of oversluiten interessant is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Oversluiten kan interessant zijn wanneer:
– De nieuwe hypotheek een lagere rente heeft en/of betere overige voorwaarden dan uw huidige hypotheek
– Uw inkomen of gezinssituatie is veranderd en uw huidige hypotheekopzet hier niet meer bij past. De huidige lage rente wordt dan zeker gesteld voor de toekomst (lange rentevast periode).

Bij het oversluiten van uw hypotheek, sluit u een volledig nieuwe hypotheek af bij een andere hypotheekverstrekker. Met deze nieuwe hypotheek lost u de oude hypotheek af. Wilt u weten of oversluiten voor u verstandig is? Neem dan contact met ons op: 088-0808300

Mag ik tussendoor mijn hypotheek oversluiten?
U mag uw hypotheek oversluiten. Houd er wel rekening mee dat dit kosten met zich mee brengt. Denkt u hierbij aan advies-, taxatie- en notariskosten. Ook kan uw hypotheekverstrekker u een boeterente opleggen. Dit wordt gedaan wanneer de rente van uw huidige hypotheek hoger is dan de actuele rente. De boeterente wordt meestal berekend door het verschil te nemen van deze twee rentes en dit te berekenen over de resterende looptijd.
Wat kost het afsluiten van een hypotheek?
Het afsluiten van een hypotheek kost bij Objectief Hypotheken en Verzekeringen €1.750,-. Dit is een vaste prijs. Niet onderhandelbaar en heel transparant. U krijgt geen opslagen voor bijvoorbeeld het regelen van de overlijdensrisicoverzekering.
Kan ik een hypotheekofferte verlengen?
De meest voorkomende geldigheidsduur van een hypotheekofferte is drie maanden. Bij de meeste geldverstrekkers heeft u de mogelijkheid om daarna de geldigheid van de offerte te verlengen. Wel zijn hier vaak kosten aan verbonden. U betaalt voor het verlengen van een hypotheekofferte doorgaans 0,25% van het hypotheekbedrag per maand.
Adviseert Objectief Hypotheken en Verzekeringen enkel over hypotheken voor mensen in Nijkerk?
Nee, Objectief werkt regionaal. Wij verzorgen hypotheken voor mensen in: Nijkerkerveen, Hoevelaken, Amersfoort, Amersfoort Vathorst, Putten, Ermelo, Harderwijk, Hierden, Zeewolde, Utrecht, De Bilt, Zeist, Barneveld. Kortom; in de omgeving Nijkerk adviseren wij u graag. Maar wij kunnen nog veel verder gaan!

Pin It on Pinterest