Nog beter verzekerd van een goed pensioen

met een lijfrenteverzekering

Objectief pensioenDe meeste Nederlanders ontvangen AOW wanneer ze met pensioen gaan. Eventueel komt hier een aanvullend pensioen bij dat via de werkgever is opgebouwd. Men veronderstelt vaak dat het pensioen 70% van het laatst genoten inkomen is, maar in de praktijk geldt meestal iets anders. Met een lijfrenteverzekering of een bancaire lening vult u uw pensioen aan.

De versobering van pensioenaanspraken, een verandering van werkgever, een echtscheiding. Al deze zaken kunnen de hoogte van uw uiteindelijke pensioen negatief beïnvloeden. Zo kan het zogenaamde pensioengat ontstaan. Of misschien bouwt u helemaal geen pensioen op via uw werkgever. Wilt u weten hoeveel pensioen u hebt opgebouwd? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Later met pensioen door verhoging AOW-leeftijd
De komende jaren wordt de AOW-leeftijd in stapjes verhoogd naar 67 jaar. En vanaf 2024 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Hierdoor gaat de AOW op een nog hogere leeftijd in. Wilt u wel graag eerder stoppen of minder werken vanaf een bepaalde leeftijd, dan biedt een lijfrentekapitaalverzekering of een bancaire lijfrente uitkomst.

Lijfrentekapitaalverzekering
Een lijfrentekapitaalverzekering is een levensverzekering die op een vooraf bepaald moment tot uitkering komt, bijvoorbeeld wanneer u met pensioen gaat. Maar het kan ook tot uitkering komen als u gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt of arbeidsongeschikt wordt. In dat geval komt immers (een deel van) het gezinsinkomen te vervallen, terwijl de maandelijkse kosten niet of nauwelijks dalen. Vaak moeten er dan juist extra kosten worden gemaakt, bijvoorbeeld voor het opvangen van de kinderen of het regelen van huishoudelijke hulp.

Bancaire lijfrente
U kunt ook een bancaire lijfrente afsluiten om uw pensioen aan te vullen. Op een geblokkeerde rekening bij een bank of verzekeraar bouwt u kapitaal op door te sparen of beleggen voor dat deel waarover u een pensioengat hebt. Het is ook mogelijk om te kiezen voor banksparen als u nooit pensioen heeft opgebouwd.

Wat past het beste bij uw pensioen?
Wij bekijken samen met u de voor-en nadelen van zowel de lijfrentekapitaalverzekering en de bancaire lijfrente en bepalen zo welke optie voor u het meest geschikt is.

In beide gevallen is het opgebouwde kapitaal vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing (1,2%). U hoeft dus geen belasting te betalen over het kapitaal dat u opbouwt, ook niet als het bedrag boven de vrijgestelde grens van de vermogensrendementsheffing uitkomt. De premie/inleg voor een lijfrentekapitaalverzekering of bancaire lijfrente is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, de latere uitkeringen zijn belast.

Het verzekerd kapitaal (lijfrentekapitaalverzekering) of opgebouwde kapitaal (bancaire lijfrente) wordt niet ineens uitgekeerd, maar moet worden gebruikt om een lijfrente aan te kopen. Een lijfrente is een geldbedrag dat iedere maand, kwartaal of eenmaal per jaar wordt uitgekeerd. De lijfrente kan levenslang duren, maar ook tijdelijk zijn. Aan de duur van een tijdelijke lijfrente zijn wel wettelijke voorwaarden verbonden.

Neem contact met ons op voor meer informatie over dit financiële product.

 

Pin It on Pinterest