Wat kunt u verwachten

bij de aankoop van een huis.

Objectief stappenplan huiskopenU wilt een huis kopen? Dat is vaak een belangrijke financiële beslissing. En bij een huis kopen komt veel kijken.

Waar moet u allemaal aan denken? Wat kunt u zelf regelen en waar heeft u misschien wat ondersteuning bij nodig? Wij hebben voor u de stappen naar de aankoop van een woning op een rij gezet.

Stap 1 Huis kopen:

Wat zijn uw financiële mogelijkheden?

U heeft besloten om een huis te kopen. Maar wat kunt u eigenlijk lenen? Bij het berekenen van uw maximale hypotheek moet u rekening houden met verschillende zaken. Er zit bijvoorbeeld een verschil tussen of u in loondienst werkt of als zelfstandige. Ook is het belangrijk om te kijken of u recht heeft op een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), of u in aanmerking komt voor een renteloze Starterslening of dat er andere financiële mogelijkheden zijn.

Uw eerste huis kopen, met uw eerste hypotheek?
Sluit u voor het eerst een hypotheek af, houdt u er dan rekening mee dat u verplicht bent om deze binnen 30 jaar af te lossen. Om dit haalbaar te laten zijn, is het verstandig om te zorgen voor een gezonde verhouding tussen de waarde van uw huis en uw schuld. Wij kunnen dit samen met u bekijken.

Heeft u wel of niet advies nodig wanneer u een huis wilt kopen?
Misschien heeft u zelf al wel genoeg kennis om te bepalen welke hypotheek bij u past. U kunt uw kennis over hypotheken testen en zo bepalen of u voldoende weet, of het beter is dat u nog meer informatie verzamelt of dat u toch liever advies wilt inwinnen.

Waarmee kunnen wij u bij deze stap van dienst zijn?
Wij kunnen u zeker helpen. In deze eerste fase van een huis kopen ondersteunen wij u bij het inventariseren van uw financiële mogelijkheden. Wij bekijken wat voor u mogelijk is bij het afsluiten van een hypotheek. Van belang daarbij is uw gezinssituatie, uw financiële positie en de voorziening die gelden bij uw werkgever en in uw privé situatie. De volgende stap is dat wij met deze gegevens een passend advies voor u uitwerken.

 

Stap 2 Huis kopen:

Zoeken naar een passende woning

U weet nu wat u kunt lenen, dus u kunt op zoek naar de woning die bij u en uw financiële mogelijkheden past. Het is belangrijk dat u goed op een rij zet wat uw wensen zijn bij het kopen van een huis. Waar wilt u wonen, wilt u een bestaande of nieuwbouw woning en aan welke eisen moet uw woning voldoen? Wanneer u een woning heeft gevonden die aan uw voorwaarden voldoet, gaat u de woning bezichtigen en kunt u bepalen of de leefomgeving ook aan uw wensen voldoet.

Waarmee kunnen wij u bij deze stap van dienst zijn?
Wij kunnen met u meekijken welke woning geschikt zou kunnen zijn en waarom. Ook geven wij u hierbij tips over waar u bij welke woning het beste op kunt letten en welke vragen u het beste kunt stellen tijdens de bezichtiging.

 

Stap 3 Huis kopen:

Samen bieden en onderhandelen

U heeft een woning gevonden die aan uw wensen en eisen voldoet én binnen uw financiële mogelijkheden past. Nu kunt u een bod uitbrengen en vervolgens in onderhandeling gaan met de verkopende partij.

Bieden op het huis dat u wilt kopen
U kunt zelf een bod uitbrengen, maar er ook voor kiezen om dit te laten doen door een makelaar of door ons als uw hypotheekadviseur. Houdt u er bij het doen van een bod rekening mee dat u lager gaat liggen dan het bedrag dat u eigenlijk zou willen betalen voor de woning. Zo houdt u ruimte over voor onderhandeling. Ook moet u natuurlijk rekening houden met het bedrag dat u maximaal kunt lenen. En weet dat de prijs die u uiteindelijk betaalt voor de woning, in lijn moet liggen met de waarde van de woning die de gemeente heeft berekend; de zogenaamde WOZ-waarde. U kunt deze WOZ-waarde opvragen bij het kadaster.

Bij het bod dat u uitbrengt moet u de volgende informatie doorgeven:

  • De prijs die u biedt voor de woning
  • De prijs die u biedt voor de roerende zaken
  • Het aantal dagen dat het bod geldig is (drie tot vijf dagen)
  • De ontbindende voorwaarden van financiering van uw kant
  • Wanneer u de woning wilt betrekken

Het is daarbij verstandig om uw bod vast te leggen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door uw bod te bevestigen via een e-mailbericht. Laat u uw bod uitbrengen door ons als uw adviseur, dan leggen wij deze informatie voor u vast.

Na het uitbrengen van uw bod kan de verkopende partij een tegenbod doen, waarna u start met onderhandelen. Dit gaat net zolang door tot u een overeenstemming bereikt. Of uiteraard niet tot een overeenstemming kunt komen.

Waarmee kunnen wij u bij deze stap van dienst zijn?
Wij kunnen u ondersteunen bij het bieden en onderhandelen wanneer u een huis wilt kopen. Wij weten precies tot welke prijs u kunt onderhandelen en adviseren u hierbij. Ook zorgen wij ervoor dat alle afspraken die wij maken in uw dossier worden opgeslagen.

 

Stap 4 Huis kopen:

Koopakte ondertekenen

Wanneer u tot een overeenkomst bent gekomen met de verkopende partij, kan er een koopakte worden opgesteld. Nadat beide partijen deze koopakte hebben ondertekenend en de wachttijd van drie dagen is verstreken, bent u de eigenaar van uw nieuwe woning.

Uw huis kopen met ontbindende voorwaarden
Het is altijd raadzaam om ontbindende voorwaarden op te nemen. Dit betekent dat wanneer er niet aan deze voorwaarden kan worden voldaan, u het koopcontract mag ontbinden. Belangrijke ontbindende voorwaarden zijn:

Financieringsbeding
Een financieringsbeding betekent dat u onder voorbehoud van financiering het koopcontract ondertekent. U mag het koopcontract ontbinden wanneer u de benodigde hypotheek niet kunt rondkrijgen. Mits u voldoende moeite heeft gedaan om de hypotheek te bemachtigen.

Voorbehoud Bouwkundige Keuring
Door een ‘voorbehoud Bouwkundige Keuring’ op te nemen, kunt u het koopcontract ontbinden of alsnog een lagere koopprijs afdwingen wanneer een onafhankelijke deskundige vaststelt dat er mankementen aan de woning blijken te zijn.

Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Wanneer u geen NHG ontvangt, kunt u met deze voorwaarde het koopcontract ontbinden.

Voorbehoud Woonvergunning
Wanneer u een bepaalde vergunning van uw gemeente wilt bemachtigen en u ontvangt deze niet, dan heeft u met het ‘voorbehoud Woonvergunning’ de mogelijkheid om het koopcontract te ontbinden.

Voordat u de koopakte ondertekent
Houdt u er, voor u de koopakte ondertekent, rekening mee dat u weet wat uw netto maandlasten zijn. Let hierbij op de betaalbaarheid van de (netto) lasten. Nu en in de toekomst, vastgesteld via de door u gestelde voorwaarden. Bent u gescheiden en koopt u samen met uw nieuwe partner een huis, dan zijn er nog veel meer regels waar u rekening mee moet houden.

Waarmee kunnen wij u bij deze stap van dienst zijn?
Wij kunnen u helpen bij het opstellen van een koopakte, maar kunnen ook de opgestelde koopakte controleren. Daarnaast zijn wij exact op de hoogte van alle nieuwe fiscale regels in de recente wetswijzigingen en geven u dus graag advies.

 

Stap 5 Huis kopen:

Overdracht

Bij de notaris tekent u de hypotheekakte. Nu komt officieel het geld ter beschikking. Daarna zet u via een eigendomsoverdracht het huis op uw naam.

Voordat u naar de notaris gaat, is het verstandig om eerst een opleveringscontrole te doen met de makelaar. U controleert dan of alles wat is opgeleverd in overeenstemming is met wat u heeft afgesproken en hoe u het heeft gekocht. Na deze controle gaat u samen met de verkoper naar de notaris. Koopt u een nieuwbouw woning, dan kunt u deze controle het beste uitvoeren met een deskundige. Deze kan voor u bekijken of de woning voldoet aan de bouwtekening en het bestek.

Waar moet u nog meer rekening mee houden?
Nu uw woning van u is, moet u deze ook verzekeren. De bank stelt het hebben van een opstalverzekering vaak zelfs verplicht wanneer u een hypotheek wilt afsluiten. Met een opstalverzekering verzekert u alles wat muur en nagel vastzit aan de woning wanneer u te maken krijgt met schade door storm, brand of water. En gaat u klussen aan de woning? Zorg er dan voor dat u ook een inboedelverzekering afsluit, zodat ook uw gereedschap is verzekerd.

Waarmee kunnen wij u bij deze stap van dienst zijn?
Bij de overdracht van uw huis, kunnen wij alle stukken voor u controleren. Ook kunnen wij voor u bekijken welke verzekeringen  alvast van belang voor u zijn en welke voorlopig nog niet.

 

Stap 6 Huis kopen:

Verhuizen

Nu u weet wanneer u gaat verhuizen, moet u een aantal praktische zaken regelen. Zo maakt u afspraken met de verhuizers, misschien moet u nieuwe spullen voor in uw woning kopen en u kunt uw eigen spullen inpakken.

Maar het is ook belangrijk dat u de volgende zaken niet vergeet:

  • Heeft u een huurwoning, zeg dan tijdig de huur op, maar laat deze wel iets langer doorlopen dan het moment dat u de sleutel van uw nieuwe woning ontvangt.
  • Informeer naar mogelijkheden voor belastingaftrek van de verhuiskosten.
  • Zet uw post, telefonie en internet om.
  • Regel uw huis- en inboedelverzekering voor de nieuwe woning.
  • Doe binnen 5 dagen na uw verhuizing aangifte van adreswijziging bij de Afdeling Burgerzaken van uw (nieuwe) gemeente.

Waarmee kunnen wij u bij deze stap van dienst zijn?
Wij kunnen voor u alle zaken rondom hypotheken en verzekeringen regelen. Dan kunt u zich rustig bezig houden met het regelen van alle andere bijkomstigheden die van belang zijn bij een verhuizing.

 

U kunt ook ons “stappenplan huiskopen” of ons “hypotheek advies voor het aankopen van een woning” downloaden.

Pin It on Pinterest