De daling van het aantal woningverkopen zet door. Volgend jaar zakt het aantal woningverkopen naar 195.000 verwacht het ING Economisch Bureau.

Dit jaar wisselen er naar verwachting nog zo’n 210.000 koopwoningen van eigenaar. Twee ontwikkelingen drukken het aantal woningverkopen verder omlaag. In de loop van 2019 stijgen de woningprijzen naar verwachting nog maar zo’n 4,5%. In 2018 lagen de prijzen in december gemiddeld nog zo’n 8,4% hoger dan het jaar ervoor. Dat betekent dat de prijsstijging nu dus met bijna de helft afzwakt. In 2020 vlakt de prijsstijging naar verwachting verder af naar 2,5%1. (Bron: ING Economisch Bureau).

Minder woningen verkocht? Hoe komt dit?

Oplopende prijzen van woningen in combinatie met een beperkt aanbod, zorgt ervoor dat er minder woningen worden verkocht. In de eerste helft van vorig jaar wisselden gemiddeld 105.000 woningen van eigenaar, tegenover ruim 114.000 woningen in dezelfde periode in het jaar 2017.

Het aantal verkochte woningen daalt ook omdat de inhaalvraag afneemt. Mensen die de crisis hebben afgewacht of niet konden verhuizen omdat de hypotheek onder water stond, hebben de afgelopen jaren hun kans gepakt. En daar zijn er nu inmiddels veel van verhuisd.

De maximale hypotheek met NHG is omhoog opgeschroefd

De maximale hypotheek met NHG is tegenwoordig gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijzen. Het maximum in 2018 was € 265.000,00. Door de stijgende huizenprijzen stijgt de maximale hypotheek met NHG ook. Het nieuwe maximumbedrag is nu € 290.000,00.

Wat houdt een hypotheek met NHG in?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft een garantie op hypotheken tot € 290.000,00. Wanneer u een forse terugval van uw (gezamenlijke) inkomen heeft en dit zelfs leidt tot een gedwongen verkoop van uw woning, dan kunt u de financiële gevolgen hiervan beperken met de NHG. U vraagt een NHG aan via uw hypotheekverstrekker en betaalt hiervoor eenmalig 0,9% van uw hypotheekbedrag. Wel krijgt u met een NHG-korting op uw hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,6%.

Heeft u vragen over deze blog of wilt u graag meer informatie over hypotheken en verzekeringen? Neem dan gerust contact met ons op.

Objectief Nijkerk kijkt vooruit.

Graag tot snel bij Objectief Nijkerk!

Groet, Bas

Pin It on Pinterest